Att kunna skruva och meka med sin bil är kanske inte alla förunnat. Dels så bör man ju kunna sin sak så bilen fungerar. Och den bör ju vara i sådant skick så den går igenom besiktningen. 

Gammal bilVissa saker går inte att fixa själv utan då får man leja bort det till någon bilverkstad eller någon som verkligen kan. Till exempel byta kamrem är rätt svårt då kan man köpa en kamrem till sin Audi eller vad man nu har för bil och be verkstaden eller någon polare som är duktig på att skruva att hjälpa dig med kamremsbytet. Klicka dig vidare till Mekanika.se så hittar du kamremmar och andra reservdelar / tillbehör du kan behöva till din bil. Vissa saker är rätt så enkelt att vem som helst kan fixa detta, vi ska lista några saker som du kan göra själv.

 • Fylla på spolarvätska.
  När du åker efter skitiga vägar så måste det finnas spolarvätska så du kan hålla framrutan ren från smuts. I bilens handbok får du reda på var du ska fylla på spolarvätskan. Det fungerar med rent vatten, men för bästa resultat bör du köpa antingen koncentrerat eller färdigblandat på macken.
 • Torkarblad.
  Samma sak här, för att kunna hålla vindrutan ren. Efter ett tag så är bladen nötta och de gör inte det jobb de ska göra på framrutan, det vill säga hålla rent. Du kan med fördel ta loss ett blad och ta med dig in på macken eller den butik som tillhandahåller torkarblad. Säg vilken bilmodell du har och årsmodell och jämför det gamla med det nya för att säkerställa att det passar.
 • Kolla luft i däcken och fylla på.
  På varje välutrustad mack finns det en luftklocka som gör att du kan kolla att du har rätt lufttryck i däcken, kolla i den service/handbok till bilen vilket tryck det ska vara i däcken och kontrollera därefter om du bör fylla på med mer luft.
 • Kontrollera oljenivå i motorn.
  Detta gör du enkelt genom att leta upp oljestickan på din motor, hittar du den inte, ta hjälp av den bok som medföljer din bil. Ta lite hushållspapper eller en trasa för att torka av oljestickan. Dra upp den, torka av den, stoppa tillbaks och dra upp. Kolla markering om det är lagom med olja eller för lite. Skulle du behöva fylla på ta reda på vilken typ av olja du ska ha i din bil köp en liter och fyll på lite åt gången och kontrollera med stickan så det är enligt markering.
Posted in: Bilar.
Last Modified: november 5, 2014