Formel 1 är den biltävling i världen som är känd av mest människor. Tävlingen är så också världsomspännande och drar årligen hundratusentals, ja miljontals åskådare världen över. Det finns mängder med anledningar till att sporten är så populär fastän det till skillnad från andra stora idrotter som fotboll och ishockey, inte kan utövas av publiken. Vi tar upp några av dem här nedan.

Formel 1 är för det första världens dyraste sport. Bara att frakta runt stallen och dess ekipage under en säsong kan kosta summor över 200 miljoner Euro. Detta i samband med den spänningen som hela tiden finns med tanke på den fara som förarna ständigt utsätter sig för, i och med den höga hastighet som bilarna förs fram i. Ovanpå detta så finns ju såklart den klassiska idrottsrivaliteten mellan olika stall och dess supporters.

Motorbyte inför kommande säsong

Inom Formel 1 finns på samma sätt som inom de stora lagidrotterna även en så kallad Silly Season. Men här handlar det framförallt om vilket stall som lyckas ta fram de mest optimerade bilarna utifrån FIA:s bestämmelser. Och på tal om motorer, inför nästa säsong så läser vi i en artikel skriven av Svenskaspelare.com, att man har beslutat att i bilarna skall det inte längre sitta V8-motorer utan istället V6:or med turboladdning. Huruvida det påverkar bilarna har undertecknad ingen närmare koll på, men man tycks bekymra sig för att ljudet snarare än det klassiska V-v-v-vrooom-ljudet, istället ska låta som en gräsklippare eller en gokart.

Fjärde raka för Vettel

Formel 1 cirkusen, som världsmästerskapen också kallas för sitt sätt att resa runt med alla dessa ekipage, har under de senaste fyra åren dominerats av den, fortfarande, unge tysken Sebastian Vettel. Efter att ha vunnit sin första titel 2009 så har han utan omsvep gjort rent hus med resten av formel 1 världseliten. Allt han tar i tycks bli till guld. Och eftersom han var den yngste att någonsin bli värlsmästare.. den yngste att bli det två gånger… Så förstår ni förstås att han också är den yngste att vinna fyra titlar i följd. Att ens vinna fyra formel 1-världsmästerskap är det dessutom få som klarat någonsin.

Posted in: Motorsport.
Last Modified: september 26, 2013