Den motorintresserade brukar kanske normalt fokusera på bilar och motorcyklar och ofta saknas kunskap om lastbilar. Det vill vi råda bot på med den här artikeln – en introduktion till lastbilar.

Det finns olika typer av lastbilar, för att anpassa fraktkostnaden efter lasten. Till lättare saker och mindre emballage krävs inte mer än lätt lastbil, medan tung lastbil fraktar det som kräver lite mer av fraktfordonet både vikt- och utrymmesmässigt.

Lastbil

Lätt lastbil

Lätt lastbil kan man få köra med en ”vanlig” körkortsbehörighet som motsvaras av B-körkortet. Det är last under 3 500 kg som ofta utgörs av en mindre lastbil eller ett lättare släp som kopplas på din personbil, skriver körkortsportalen.se. Vill man kunna koppla till än tyngre släp så finns det även två varianter till av B-körkort, beroende på vilken viktklass du tänkt frakta i.

Tung lastbil

För att få köra det som räknas som tung lastbil så finns det fyra olika varianter av körkortsbehörigheten som börjar på bokstaven C. CE är den högsta graden och här får du koppla på hur många släp som helst på din lastbil utan någon övre viktbegränsning. Det finns dock en åldersgräns på 21 år för den här typen av körkort, och på den här sidan kan du läsa mer om vad de olika typerna av C-körkort innebär. Om du siktar på att bli yrkeschaufför och köra tung lastbil så har du många långa timmar i förarhytten framför dig. Lastbilen som arbetsplats ska både vara trivsam och ha bra köregenskaper.

Lastbilsrally

Det finns en plats för gamla, pensionerade trotjänare även på lastbilsfronten. På olika platser runt om i Sverige anordnas lastbilsrallyn med jämna mellanrum. Pärlrallyt i Helsingborg anordnas för veteranbussar och gamla lastbilar varje år och brukar ha runt 150 deltagare i sitt startfält. Intresset för gamla motorer är stort i Sverige, på alla fronter.

Lastbilsrally

Posted in: Lastbilar.
Last Modified: september 15, 2015