FerrariFör de flesta är det bara en dröm att en enda gång få sätta sig i en Lamborghini, Ferrari eller någon annan av de mycket exklusiva och grymt snygga sportbilarna som finns på marknaden. För andra (som har lite mer i plånboken) kan drömmen bli verklighet om de är beredda att lägga ut minst en miljon för sin sportbil. De flesta säger sportbil när de menar en snabbgående snyggare modell av lyxigare märke. Men egentligen finns det inte någon klar definition på vad som är sportbil.

Ser man på ordets rätta betydelse borde det handla om bilar som används för utövande av sport och till viss det är det även rätt då sportbilens historia kommer från olika motorsporter. Men när marknaden för snygga sportbilar blev större hos privatkonsumenter än hos sportutövarna har tillverkarna fokuserat sin tillverkning mot dessa. Samtidigt har utvecklingen gått så pass mycket framåt att de bilar som används i tävlingssammanhang byggs enbart för just den motorsport som den är avsedd att användas i. De sportbilar som säljs till privatpersoner är alltså inte samma som de som tävlar på banorna, även om grundmodellen kan vara lika.

Det som idag kännetecknar en sportbil är egentligen två saker. De är snygga och de har hög prestanda. I första hand köps de med ögat så utseendet är prio ett. Men självklart är det även viktigt vad som finns innanför karossen och under huven. Att bilen har en högre prestanda kan bland annat bygga på en ovanligt bra väghållning eller starkare motor. Det måste alltså inte vara att den kan köra ovanligt snabbt även om det är en av de vanligaste faktorerna som utmärker många sportbilar.

Posted in: Sportbilar.
Last Modified: september 16, 2013